Каріньян
Історія та світове розповсюдження
Каріньян (ісп. Cariñena — назва історичної області в іспанській провінції Сарагоса) — сорт червоного винограду, який наповнює кислотною фруктовою соковитістю асамбляжі та у виняткових випадках використовується для моносортових вин. Імовірно, з’явився він у спекотній Іспанії та швидко влаштувався в більшості європейських країн, де його плодюча натура стала знахідкою для виробників масових вин.
Світову популярність сорту принесла Франція. Там його називають місцевим словом «Carignan», що має з десяток різних тлумачень. Найбільші посадки Каріньяну в Лангедок-Руссільон. Тут також культивують його білу версію – Каріньян Блан. В Долині Рони з півсторічних ліз з лімітованої врожайністю роблять сортові вина в стилістиці місцевих Піно Нуар.
На італійській Сардинії та в Лаціо отримують яскраві експресивні Каріньяни. В Іспанії в міру норовисті вина виробляють в Арагоні та Каталонії, а кращі високотанинні зразки — в Ріосі, де Каріньян має ім’я Мацуело (Mazuelo).
Смакові нюанси
Каріньян рідко ув’язнюють в дубові бочки, та вони йому й не потрібні — його завдання прикрашати інші скромні сорти мінеральними нотами з перцевою гостротою.
Палітра ароматів:
Червоні фрукти, лісові ягоди, п’яна вишня, лакриця, гарига, спеції.
Товарів, відповідних вашому запиту, не знайдено.
Отзывы