Обрати сторінку

Перша травнева п’ятниця – день особливий для поціновувачів Совіньйону Блан. Свято цього сорту відзначають усюди, де його знають. А оскільки на планеті не залишилося не зваблених ним місць, подія з міжнародної перетворилася на всесвітню. Виправдано, переконують експерти. І, схоже, надовго.

Совіньйон полюбляють за освіжаючу фруктовість, цінують за знаний стиль, поважають за доступність. Роблять це найчастіше через симпатію до представників Нової Зеландії, переважно комерційних, досить яскравих та модних. Їх виявляють за лоскотним листом аґрусу, свіжим різнотрав’ям та соковитою маракуєю. Але вина із цього сорту бувають інакшими. Іноді непередбачуваними, часто чудовими та завжди цікавими.

Загалом починати розмову про Совіньйон справедливо з Франції. Саме там їх роблять у найбільших обсягах на планеті, зберігаючи вікові традиції своїх еталонних Сансерів.
Французькі Совіньйони стримані та дещо манірні. Виразну мінеральність вони маскують білими квітами, персиками та лимонною пікантністю. Їхня інтенсивність, як і присутність рослинних тонів, змінюється теруарами.

Виразно трав’янисті Совіньйони, які буквально б’ють у ніс томатним бадиллям і зеленим горошком, отримують поблизу узбереж Чилі. Вина Касабланки та Сан Антоніо насичені ними настільки, що проявляються у смаку солонуватими відтінками й легкою гіркотою полину.

Якщо змішати новозеландський, французький та чилійський стилі, вийдуть типові Совіньйони з півночі Італії. Помірно трав’янисті, трохи мінеральні, з відтінками тропіків, базиліка та шавлії – найкращі екземпляри з Фріулі, Трентіно, Альто-Адідже.

Концентровані Совіньйони виготовляють в Африці. У них густо змішані гіркі трави, вапняні нотки та зав’ялені спекотним сонцем кісточкові фрукти. Дещо дикі, але тому значно цікавіші вина ПАР якщо не закохують, то точно інтригують.

Совіньйон Блан також вирощують у центральній Іспанії, Молдові та США. У цих країнах вина виходять фруктовими та рівними. Привабливішими, тільнішими, вершковими їх робить витримка в дубі, але гідні зразки таких Совіньйонів сьогодні рідкість.

Сучасні винороби навчилися отримувати якісні безалкогольні Совіньйони. Перед розливом з вина видаляють спирт у вакуумі. Така технологія зберігає у напої все багатство аромату та смаку, натуральну виноградну солодкість, корисні мінерали та мікроелементи. Заслуговують на увагу вина з Франції та Іспанії, неодмінно варто спробувати німецькі безалкогольні Совіньйони та вкрай незвичайне шампанське.

Яким би не було вино і звідки б воно не прибуло, Совіньйон Блан створить смачну компанію стравам з овочів, риби та птиці, м’яким сирам та закускам з ароматними травами. Він не менш чудовий наодинці, особливо коли запропонований у спеку охолодженим до 8 градусів. Незамінний, коли на порозі звані гості, та абсолютно необхідний, коли неочікувані.

Call Now Button+380979927080