Обрати сторінку

Сіра (Шираз)

Історія сорту

Сіра або Шираз (фр. Syrah, англ. Shiraz) — сорт червоного винограду з Франції, для якого використовують дві назви, що мають на увазі різні стилі вина. Сіра — це стримане сухе червоне французьке, а Шираз — пряне щільне рожеве або червоне австралійське, яке може бути і сухим, і солодким, і кріпленим. Втім, Ширазом називають сицилійські, каліфорнійські, аргентинські, африканські, португальські та навіть українські вина, якщо вони відрізняються від французької стилістики. А якщо не відрізняються, їм дають ім’я Сіра.

Теруар

Вина з цього сорту точно відображають терруар. Вони часто наповнені жорсткими танінами, для пом’якшення яких Сіра асамблюють або витримують в новому дубі. Стрункі моносортові версії, як правило, отримують з винограду, який дозріває в прохолодних регіонах.
Зразкові Сіра роблять в Кот-Роті в Долині Рони. В хороші роки вони отримують потенціал до витримки до 20 років. Якщо погода була неприхильною, кращі характеристики вино оголює вже на третій рік.

Палітра ароматів

Ожина, вишня, малина, чорна смородина, терен, чорний перець, лакриця, розмарин, лічі, фіалка, шоколад, тютюн, шкіра, дим.

Відображаються усі з 4 результатів

Call Now Button