Обрати сторінку

Гренаш (Гарнача)

Історія та світове розповсюдження

Гарнача (ісп. Garnacha) — іспанський сорт винограду з червоним (Garnacha Tinto), білим (Blanca), рожевим (Rose) і сірим (Gris) різновидами. Його вирощують на всьому Середземноморському узбережжі, але зараз він став лідером в південній частині долини Рони, де становить основу вин Шатонеф-дю-Пап. Його також додають в купажі по всій Франції, щоправда, під ім’ям Гренаш. В Іспанії Гарнача влаштувалася в Ріосі, Пріораті, Наваррі, Арагоні і Кастилії-Ла-Манчі. На Сардинії сорт прижився під псевдонімом Канонау, а в Каліфорнії, Австралії і ПАР використовується в асамбляжних винах як Гарнача або Гренаш.

Характеристики

«Вина з сорту Гарнача можуть бути як великими, так і простими; як чарівними, так і нудними та нецікавими», — пише винний експерт Оз Кларк. Сухі, солодкі або кріплені, моносортові або купажовані, в більшості своїй це червоні або рожеві вина з вмістом алкоголю до 18%. Витримка окислює Гарначу, якщо тільки це не виноград зі страх ліз в пріорат, Ріосі або Шатонеф-дю-Пап, асамбляжі якого мають потенціал до 20 років. Інші сорти допомагають Гарначі зберегти форму з віком. Саме тому гідні моносортові вина — це результат високої майстерності винороба, який, проте, слід вжити молодим.

Палітра ароматів

Чорна смородина, полуниця, малина, вишня, інжир, чорний перець, прянощі, мед, кава, смажені горішки, шкіра, сира земля, смола, маслини.

Відображаються усі з 8 результатів

Call Now Button