Обрати сторінку

Dr. Loosen

Якось Ернсту Лузену потрапила на очі праця доктора Крістофеля. У книзі йшлося про те, що за часів Ґете мозельські Рислінги витримували у діжках 20-30 років. Це було занадто дивовижно, щоб бути правдою. Ернст, так само як і його колеги винороби по всій Німеччині, не уявляв, що можна випробовувати часом вино, яке стало послом німецького виноробства у світі. Вік Рислінгів недовгий, вважав він. Але заради експерименту залишив у дубовій діжці кілька екземплярів вина пізнього збору 1981 року.

Ернст був вражений тим, як поводився Рислінг через 10, а потім і 20 років. Вино ніби перероджувалося, набувало виняткової свіжості, буквально молодшало. Феномен відкрив нову епоху в історії виноробні Доктор Лузен. У 2008 році вінтаж розлили у пляшки, а технологію виробництва вина повністю переглянули. Сьогодні Loosen – визнаний амбасадор високоякісних мозельських Рислінгів на планеті.

Батько і дід Ернста були б вражені, дізнавшись про таке майбутнє свого виноробного тягаря. Спадкові політики ніколи не сприймали серйозно господарство, тому залишили спадкоємцю занедбаний маєток з величезними боргами. На момент смерті батька Ернст отримував другу освіту. Перший диплом енолога йому не став у пригоді, а ось археологом він мріяв бути з дитинства. Але оскільки вакансія не траплялася, а виноробня вимагала сплати рахунків, між роботою до душі та в полі, Ернст обрав другу. Розгрібати руїни занедбаного господарства він почав із приятелем Берні Шугом. Фахівець із захворювань свиней не надто розбирався у питаннях виробництва вина, проте був фахівцем з його вживання. Кілька років регулярних дегустацій, знайомство з виноградними лозами, занурення в технологічні тонкощі виноробства і книга Крістофеля дали потрібний ефект – Ернст серйозно захопився ідеєю виготовлення гідного вина під маркою Dr. Loosen.

Щоб вивчити правила виноробів, він вирушив у тривалу подорож відомими виноробними регіонами, познайомився з авторитетними винними експертами та
журналістами, відвідав кілька профільних виставок та скуштував вина, які у результаті й сформували його уявлення про взірцеві напої. Після повернення Ернст впритул зайнявся реконструкцією маєтку, встановив сучасні виробничі лінії, підібрав команду фахівців, купив кілька десятків виноградників і дізнався, що разом із боргами та занедбаним маєтком отримав у спадок справжній скарб – 50-80-річні лози, які ні його дід, ні батько ніколи не обробляли та не пересаджували.

Сьогодні у господарстві Лузена дві виноробні, понад 100 га найкращих виноградників у Мозелі та кілька лінійок вин – від традиційних місцевих до визначних та визнаних у 100 найкращих вин світу. Нещодавно Ернст зайнявся випуском безалкогольних Рислінгів. Тихе та ігристе без спирту виготовляють так само як і інші вина Лузена. Місцевий виноград збирають, витримують на осаді в діжках близько 9 місяців, фільтрують, а потім видаляють у вакуумі алкоголь. Ігристий Рислінг перед розливом у пляшки насичують вуглецем. Цукор не додають, навмисно зберігаючи легкий дисбаланс солодкості та кислотності, який і сформував специфічний, визнаний стиль вин Доктор Лузен.

«Кожне велике вино народжується в голові, – каже Ернст, коли журналісти цікавляться секретом унікального смаку його вин. – І це тільки доводить, – продовжує король німецьких Рислінгів, – наскільки велика річ опиняється у вашому келиху. Сподіваюся, ви п’єте наше вино з такою ж радістю, з якою ми його створюємо».

Відображаються усі з 2 результатів

Call Now Button